Energie besparen doe je zo!

Onlangs berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de jaarrekening voor energie van Nederlandse huishoudens dit jaar gemiddeld 100 euro lager is vergeleken met 2015. Bij een standaard en gelijkblijvend verbruik komt de rekening op zo’n 1.672 euro uit. Vooral elektriciteit werd goedkoper, meldt CBS na analyse van de nieuwe tarieven van juli 2016. Toch blijft er voor veel huishoudens nog heel wat ruimte om op energie te besparen. Energie besparen is hot. Welke bespaartips kun jij als installateur aan jouw klanten geven?

 

2011_eurobiljetten_met_rekenmachine_2

 

1. Energie besparen op elektrische apparaten

Elektrische apparaten maken het leven flink gemakkelijker, maar tellen wel door op de energiefactuur. Een goede tip die je kunt geven is om bij aankoop te kijken naar het energieverbruik / energielabel. Vaak kosten de energiezuinige apparaten meer in aanschaf, maar halen ze dat in door lagere verbruikskosten. Heeft jouw klant een piek- en daltarief? Dan doet hij er goed aan om energievreters zoals wasmachine, droger, vaatwasser,… zo veel mogelijk tijdens het daltarief te gebruiken. Blijven er na het gebruik nog lampjes branden? Ook dan verbruikt het apparaat energie. Door het apparaat helemaal uit te zetten (niet in stand-by, maar echt uit), kan sluipverbruik voorkomen worden. Nog een tip die je kunt geven is om apparaten, zoals een kruimeldief, mobiele telefoon, enz. niet langer te laten opladen dan nodig en de lader na gebruik ook meteen uit het stopcontact te trekken.
Vertrekt jouw klant op vakantie? Door zoveel mogelijk stopcontacten van apparaten uit te trekken, het ventilatiesysteem en de boiler af te sluiten en eventueel zelfs koelkast en vriezer te ledigen en uit te schakelen, kan extra op energie bespaard worden.

2. Energie besparen op verwarming en warm water

Ruimteverwarming is één van de grootste kostenposten op de energiefactuur. Door de verwarming uit te zetten in ruimtes die niet gebruikt worden, de verwarming uit te schakelen of laag te zetten als niemand thuis is en al vrij vroeg ’s avonds van de nachtstand gebruik te maken, kunnen huishoudens al snel flink op hun verwarmingskosten besparen. Ook de verwarming in huis slechts 1 graadje lager zetten, kan al een energiebesparing van zo’n 6 tot 8% opleveren. En zoals je weet, is ook een jaarlijks onderhoud van de CV-ketel essentieel voor een optimale en zuinige werking. Eventueel kan het nodig zijn om de verwarming beter in te regelen. Het gebruik van bijverwarming, zoals elektrische kacheltjes of zelfs de ‘gezellige’ open haard, is minder efficiënt voor het energieverbruik en is dan ook niet aan te raden.
Is de aankoop van een nieuwe ketel aan de orde, dan kan een HR-ketel, warmtepomp of warmtekrachtinstallatie goede manieren zijn om energie te besparen. Bij de aanschaf van een nieuwe ketel kun je als tip meegeven een ketel te kopen die de juiste maat heeft en dus niet meer vermogen heeft dan nodig is om het huis te verwarmen. Al dat extra vermogen verbruikt namelijk ook onnodig extra energie.
Ook het verbruik van warm water heeft een behoorlijk aandeel in het energieverbruik. Adviseer jouw klanten om niet onnodig warm water te laten lopen. Dat kan bijvoorbeeld door kranen te voorzien van een perlator en/of een waterbesparende douchekop te laten installeren. Korter douchen en minder vaak een warm bad nemen, helpt ook. Als er een nieuwe boiler, geiser of ketel geplaatst moet worden, is het aangewezen om deze zo dicht mogelijk bij de plaatsen waar warm water het meest gebruikt wordt, te installeren, zodat het warme water niet onnodig veel afstand moet afleggen. Door een close-in boiler van een tijdschakelaar te voorzien, kan jouw klant op energie besparen door de waakvlam uit te zetten op momenten dat er geen warm water nodig is.

3. Energie besparen op verlichting

Verlichting staat in de top 3 van het elektriciteitsverbruik. Door al hun gloei- en halogeenlampen te vervangen door led-lampen, kunnen huishoudens gemiddeld 30 euro per jaar op stroom besparen, berekende Milieu Centraal. Waar uw klant misschien niet direct aan denkt, is de onnodige verspilling van energie door dimlampen die nooit op volle kracht staan. Het verbruik is immers grotendeels op het maximale vermogen gebaseerd. Beter is om de lampen te vervangen door lampen met een lagere wattage.
Staat een verbouwing of renovatie in de plannen? Raad jouw klant dan aan om zo veel mogelijk van daglicht gebruik te maken. Dakramen, lichtkoepels en lichtstraatmodules zorgen voor extra daglicht in huis en bieden als bonus gratis zonnewarmte. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat er voor glas met een hoge isolatiewaarde gekozen wordt.

4. Energie besparen door goede isolatie

Natuur en Milieu berekende dat per huishouden zo’n 550 euro per jaar kan bespaard worden door een betere isolatie. Nederlanders willen ook graag investeren in betere isolatie als ze daardoor geld kunnen besparen, blijkt uit onderzoek van PanelWizard.
Een goede isolatie van dak, gevel en spouwmuren kan ervoor zorgen dat minder warmte verloren gaat. Ook door enkel glas zoveel mogelijk te vervangen door dubbel glas of HR++ glas, kan op stookkosten bespaard worden. Bovendien levert het extra comfort: geen kou meer bij de ramen, geen beslagen ruiten meer en minder lawaai van buiten. Is dat voor uw klant een te grote investering, dan kan glasfolie misschien uitkomst bieden. Ramen van rolluiken voorzien, kan een extra besparing opleveren; zelfs gordijnen kunnen helpen om de warmte binnen te houden. Verder kun je nog als tips meegeven om radiatorfolie te gebruiken (zodat de warmte niet in de gevelmuur trekt), de leidingen van de cv en de ventilatiekanalen te isoleren en tochtstrips te gebruiken.

5. Inzicht in het verbruik leidt tot besparen

Laatst hebben de onderzoeker van MIT een sensor ontwikkeld, die het voor consumenten mogelijk maakt om apparaten die veel energie verbruiken te herkennen. ‘Als mensen weten hoeveel apparaten verbruiken en wanneer, dan wordt op energie besparen gemakkelijker’, is de logische redenering daarachter.
Ook een slimme thermostaat, gekoppeld aan een slimme meter in de meterkast, maakt het energieverbruik meer inzichtelijk. Door de slimme thermostaat vervolgens nauwgezet en energiezuinig in te stellen, kunnen consumenten op energie besparen. Milieu Centraal berekende dat mensen door energiezuiniger hun woning te verwarmen, gemiddeld nog zo’n 150 euro per jaar kunnen besparen.

Bron: Elektrotechniek365

LED-verlichting: de vijf grootste voordelen

Led-verlichting wordt ook wel eens “dé lichtbron van de toekomst” genoemd. Of dat echt zo is, is koffiedik kijken. Maar met een wereldwijde marktpenetratie van 30% in 2015 en een verkoopstijging van maar liefst 55% in één jaar tijd in Nederland ten aanzien van spaarlampen, is het duidelijk dat led verlichting zeer populair is. Wat zijn nu de vijf grootste voordelen van led-verlichting?

led-lights

Voordeel 1: Duurzaam en milieuvriendelijk

Led-verlichting wordt geprezen om haar energiezuinigheid en duurzaamheid. Een led-lamp zet 90% van de energie om in licht en slechts 10% in warmte. Vergelijk je dit met een gloeilamp, dan is dat net andersom. Hierdoor is een flinke vermindering van het elektriciteitsgebruik mogelijk, wat ook voordelig is voor het milieu. Led-lampen gaan veel langer (sommigen zeggen 25 keer, anderen tot wel 50x langer) mee dan andere verlichting, dus dat zie je op de afvalberg.

Wat de afvalverwerking zelf betreft, levert led wel nog vervuiling op. Door gebruikte stoffen als fosfor en arsenicum moet led-verlichting daarom net als andere lampen bij speciale inzamelpunten of als Klein Chemisch Afval ingeleverd worden.

Voordeel 2: Financieel

Goede led-verlichting* is in aankoop gemiddeld vijf keer duurder dan andere verlichting. Maar toch is er financieel voordeel te rapen! Afhankelijk van het energieverbruik, kan de investering in drie tot acht jaar terugverdiend worden.

Enerzijds gaat led-verlichting veel langer mee. Er zijn led-lampen die tot wel 50.000 branduren meegaan. Vergelijk dat met een gloeilamp met een gemiddelde brandduur van 1.000 uren, en je kan beginnen met rekenen. Anderzijds zijn de energiekosten een stuk lager. Door gloei- of halogeenlampen te vervangen door led, kan een enorme elektriciteitsbesparing gerealiseerd worden. Onderzoek van Milieu Centraal, waaruit blijkt dat er nog steeds 65 miljoen ouderwetse gloeilampen bij particulieren in gebruik zijn, toont aan dat hier nog een grote winst te boeken valt. Er kan niet minder dan 970 miljoen kWh per jaar bespaard worden, als al deze gloeilampen door led-lampen vervangen zouden worden! Als een huishouden de gemiddeld elf gloeilampen die het in gebruik heeft, door led zou vervangen, zou hiermee 30 euro per jaar op stroom bespaard kunnen worden, berekende Milieu Centraal.

Voor ondernemers is een overgang naar led-verlichting extra aantrekkelijk vanwege de Energie InvesteringsAftrek (EIA). Ook in 2016 kunnen ondernemers nog 58% van de investeringskosten in led-buisarmaturen en led-verlichtingssystemen aftrekken van hun fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijvingen. Voorwaarde is wel dat ze de EIA binnen drie maanden na de opdracht aanvragen.

*Kanttekening: ‘goede’ led-verlichting

Er zijn veel verschillende leveranciers en fabrikanten op de led-markt aanwezig. Niet allemaal brengen ze een even ‘goede’ kwaliteit led-verlichting op de markt. Er zijn grote verschillen wat betreft energie-efficiëntie (Lumen/Watt) en levensduur. Om de verschillen tussen ‘goed’ en ‘minder goed’ duidelijk te maken, is er het Dekra Led Keurmerk. Dit Keurmerk, dat in 2015 nog een vernieuwd programma kreeg, beoordeelt een hele reeks parameters met betrekking tot de levensduur, fotometrische eigenschappen (lichtopbrengst, kleur), elektrische parameters (vermogensfactor, harmonische vervorming) en bestendigheid tegen omgevingsfacturen (water, stof, extreme temperaturen, weersomstandigheden).

Zeker ook de moeite van het vermelden waard zijn de nieuwe(re) all-in-one-armaturen. Hier is een betere warmteafvoer mogelijk omdat de led-chip afgestemd is op de armatuur en de behuizing, wat resulteert in optimale prestaties en een lange(re) levensduur.

Voordeel 3: Breed toepasbaar

Er zijn eigenlijk geen domeinen waar led-verlichting niet toepasbaar is. Led kan dienen als basisverlichting, noodverlichting, sfeer- en accentverlichting, podiumverlichting, reclameverlichting, buitenverlichting, sportveldverlichting enz.

Particuliere huishoudens, ondernemers en bedrijven, winkeliers, horeca; allen hebben ze baat bij een omschakeling naar led-verlichting!

Voordeel 4: Gebruiksgemak

Led-verlichting heeft ook heel wat in z’n mars als het aankomt op de gebruiksvriendelijkheid. De verlichting is gemakkelijk te dimmen en kan regelmatig aan- en uitgeschakeld worden. Dat is handig in functie van de energiebesparing. Bovendien geeft een led-lamp meteen volop licht zonder eerst ‘op te warmen’. Waar vroeger led lampen vooral een koud wit licht gaven, zijn nu alle kleuren verkrijgbaar. De lichtkleur wordt in Kelvin aangegeven. Daarenboven zijn de gekleurde leds ook zeer efficiënt. Leds zijn ook goed te richten en goed bestand tegen lage temperaturen, al moet je wel opletten met vocht. Kijk hiervoor altijd goed naar welke IP-classificatie er op de verpakking staat!

Dankzij de brede toepasbaarheid, het gebruiksgemak, het diverse kleuren- en tintenpallet, de dimbaarheid, is led-verlichting goed te combineren met slimme verlichting, die te bedienen is middels smartphone of tablet. Ze zijn ook uitermate geschikt voor zakelijk gebruik in slimme lichtmanagementsystemen; bedrijven kunnen hiermee 50% tot 70% besparen op hun kantoor- en magazijnverlichting.

Voordeel 5: Innovatief

De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn nog oneindig veel toepassingen voor led te bedenken. Primeurs die al op de Led Expo Benelux 2016 vakbeurs gepresenteerd werden zijn onder andere lantaarnpalen die de muziek afspelen van een mobiele telefoon en winkelverlichting, die klantenwensen van smartphones kan uitlezen om vervolgens de gewenste producten aan te lichten enz.

Een vrij recente innovatie in de verlichtingswereld is ‘dynamische verlichting’. Dit type verlichting past zich qua kleur en intensiteit automatisch aan in de loop van de dag, zodat daglicht zo goed mogelijk nagebootst wordt. Met alle positieve gevolgen voor de gezondheid en werkritme van dien.

Bron: Installatieprofs

Overheid gaat energiebesparing wettelijk afdwingen

Het kabinet heeft besloten om het Energieakkoord verder aan te scherpen. Dit door energiebesparende maatregelen wettelijk te verplichten, wanneer blijkt dat deze te langzaam worden doorgevoerd. Dit meldt NOS.

Ed Nijpels, onderdeel van de commissie die de naleving van het Energieakkoord controleert, laat weten dat het voorstel op veel steun kan rekenen: “Van Greenpeace tot VNO-NCW, van het kabinet tot alle gemeenten, iedereen is het erover eens. Er komt een verplichting op energiebesparing aan.”

Aanscherpen van het Energieakkoord

In het Energieakkoord staat dat Nederland in 2020 ten minste veertien procent van haar energie duurzaam moet opwekken. De teller staat momenteel op slechts vijf procent. Conclusie? De vrijwillige afspraken die tot nu toe zijn gemaakt, schieten tekort. Daarom wordt energiebesparing vanaf 1 oktober wettelijk verplicht.  Nijpels:  “De industrie krijgt nu tot oktober de tijd om zelf met plannen te komen. Lukt dat niet, dan komt het kabinet met regels.”

Niet alleen de industriële sector wordt aangepakt. Het kabinet werkt ook aan een maatregel die kantoren verplicht om gebruik te maken van energiezuinige verlichting. Op deze manier zal elk kantoorpand in Nederland in ieder geval voldoen aan energielabel C.

Ook voor burgers zal de invoering van de wettelijke verplichting niet onopgemerkt blijven, verwacht Nijpels: “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een aannemer bij je aanbelt en met voorstellen komt om energiebesparingen voor te stellen. Voor burgers betekent het dat je minder kwijt bent aan je energierekening; de investering verdien je meestal terug.”

Vertrouwen

Ondanks dat Nederland momenteel slechts vijf procent van haar energie uit duurzame bronnen haalt, heeft Nijpels vertrouwen in het behalen van de energiedoelstellingen: “De betrokken partijen zijn allemaal van goede wil.”

Bron: Elektrotechniek365

Skole8

Pot ISDE-subsidie nog goed gevuld

Dit jaar heeft het kabinet subsidie beschikbaar gesteld voor het aanschaffen van zonneboilers, warmtepompen, pelletketels en installaties voor biomassa. In totaal is er 70 miljoen euro te verdelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kreeg tot aan nu, half april, meer dan 3700 aanvragen en heeft inmiddels ruim 11 miljoen euro uitbetaald.

Zowel particulieren als bedrijven kunnen aanspraak maken op de ISDE-subsidie en de pot is nog behoorlijk gevuld. De Rijksdienst heeft een helder doel voor ogen met de subsidieregeling: “De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.”

Hoogte subsidie
Hoeveel geld de aanvragen, de eigenaar voor het product, kan krijgen is afhankelijk van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of palletkachel. Daarnaast is ook de energieprestatie doorslaggevend. De hoogte van het bedrag is terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De pot
De subsidie kan worden aangevraagd tot en met 31 december, maar is afhankelijk van de subsidie die over is. Als de pot leeg is, is het aanvragen van subsidie niet meer mogelijk voor het jaar 2016. Het jaar daarop heeft de aanvragen eventueel meer geluk, want ook in 2017 komt er een budget beschikbaar.

Bron: Elektrotechniek365